Αναρτήθηκε από: lykourianews | 8 Μαΐου, 2011

«Αγγελικό» Πάσχα στο χωριό μας!


Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, οι Λυκουραίοι (εντός και εκτός των τειχών) γιόρτασαν το Άγιο Πάσχα με αποκορύφωμα την Γιορτή του πολιούχου Αγίου Γεωργίου, την Δευτέρα του Πάσχα.
Ο κόσμος άρχισε να καταφθάνει από στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, έτσι την Μεγάλη Πέμπτη το χωριό έσφυζε από ζωή.
Την Μεγάλη Παρασκευή στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η “χορωδία των αγγέλων”, που μας έγινε συνήθεια έψαλλε τα «Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής».

Η χορωδία απαρτίζονταν από τις: Ελένη Μούσιου του Αποστόλη, Μαρία Μούσιου του Αποστόλη,  Γεωργία Μούσιου του Αποστόλη, Ελένη Λυμπέρη του Νικολάου, Χριστίνα Μαγκλάρα του Γεωργίου, Πολίτα Πλούμη του Έντουαρτ, Δήμητρα Μανωλέση του Γεωργίου, Γεωργία Μπράβου του Γεωργίου, Βαρβάρα Μπράβου του Γεωργίου, Διαμάντω Σβίγγου του Μιχαήλ, Αναστασία Σβίγγου του Μιχαήλ, Κωνσταντίνα Σβίγγου του Μιχαήλ, Ευαγγελία Γκόφα του Σωτηρίου, Παναγιώτα Γκόφα του Σωτηρίου, Ουρανία Παπαγγελή του Ηλία, Μαρία Δαραβέλα του Φιλίππου, Βασιλική Ανδρίκου του Θεοδώρου, Ζαχάρω Τσούτσα του Κωνσταντίνου, Ευαγγελία Κριμπένη του Γεωργίου, Θεοδώρα Μαγκλάρα του Αθανασίου, Ευγενία Κριμπένη του Αναστασίου και Χαρίκλεια Δαραβέλα του Βασιλείου.

Άγγελοι:  Βασιλική Σμέρου του Σωτηρίου εγγονή του Μιχαήλ, Χριστίνα Ρεκουνιώτη του Αθανασίου, εγγονή του Γεωργίου.

Παναγία: Ιουλία Χουτοπούλου του Ιάσωνα, εγγονή του Κωσταντίνου Ανδρικόπουλου.

Μυροφόρες: Βασιλική Ανδρικοπούλου του Θεοδώρου, Γεωργία Ανδρικοπούλου του Θεοδώρου,  Αλεξάνδρα Πάνια, εγγονές του Κωσταντίνου Ανδρικόπουλου.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ο πολιούχος ήταν γεμάτος από Λυκουραίους, και όχι μόνο, τόσο μέσα στον Ιερό Ναό όσο και στο προαύλιο για να γιορτάσουν το Άγιο Πάσχα με το «Χριστός Ανέστη» όταν οι δείκτες του ρολογιού έδειξαν 12:00. Τα βεγγαλικά λιγότερα από άλλες χρονιές αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παύουν να είναι και επικίνδυνα. Την επομένη το πρωί, μια μυρωδιά από τσίκνα που συνοδευόταν από Δημοτικό τραγούδι, είχε κατακλύσει κάθε γειτονιά και σχεδόν κάθε αυλή. Όσο για την διασκέδαση των Λυκουραίων, πάντα βοηθούν τα καφενεία του χωριού και όταν αυτά δεν είναι αρκετά, υπάρχει το baraki του Θανάση για υποδεχθεί τον κόσμο με μουσική και καλό ποτό έως τις πρώτες πρωινές ώρες!

Τη Δευτέρα του Πάσχα σειρά είχε ο πολιούχος μας, Άγιος Γεώργιος, να ντυθεί στα γιορτινά του για να τον γιορτάσουμε όπως εμείς ξέρουμε. Έγινε περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου καθώς και των λαβάρων από συγχωριανούς μας ντυμένους με παραδοσιακές φορεσιές.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Αλεξάνδρα Σμέρου για τον συντονισμό της χορωδίας και τον Πατερ-Γεώργιο που πάντοτε υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για εκδήλωση στη Λυκούρια, όπως την περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου.
Ο Σύλλογος σάς εύχεται Χριστός Ανέστη και του χρόνου με υγεία να γίνουμε και πάλι μια μεγάλη παρέα στο χωριό μας.

Για να δείτε φωτογραφίες πατήστε εδώ!


Σχόλια

  1. Μονο το αλογο λειπει.Χρειαζεται σοβαροτητα και ευπρεπεια.Λιγοτερα πανιγυρια οπως αρμοζει στη γιορτη ταγιωργη,κοιταξτε πισω σας και ο δρομος θα φανει.


Σχολιάστε

Kατηγορίες