Αναρτήθηκε από: lykourianews | 1 Ιουνίου, 2021

Προστασία και αξιοποίηση του Λάδωνα

Συμπόρευση για την ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση των πηγών μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και της Ομοσπονδίας Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ». Τα αναγκαία βήματα για την αξιοποίηση των πηγών Λάδωνα, ενός αναξιοποίητου φυσικού θησαυρού που βρίσκεται στα Αροάνια όρη, στην περιοχή της Λυκούριας, κατέγραψαν πρόσφατα η Δημοτική Αρχή των Καλαβρύτων και η Ομοσπονδία Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ».

Η συνάντηση παρουσία του Δημάρχου Καλαβρύτων Αθανάσιου Παπαδόπουλου και των μελών της Ομοσπονδία Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Μαΐου το απόγευμα στο περιθώριο της παρουσίας εκπροσώπων συλλογικοτήτων των Καλαβρύτων από Πάτρα και Αθήνα στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 ετών από τον θάνατο του τοπικού ήρωα της Κέρτεζης Αναγνώστη (Δημητρίου) Στριφτόμπολα.

Το θέμα των πηγών του Λάδωνα «τρέχει» εδώ και ένα χρόνο η Ομοσπονδία Συλλόγων της περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Κλειτορίας με πρωτοβουλία του προέδρου της Σωκράτη Μούσιου ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τα Λυκούρια.

«Η εικόνα μιας χρόνιας εγκατάλειψης της λίμνης όπου είναι και οι πηγές του Λάδωνα είναι η αιτία για την οποία έχει κινητοποιηθεί η Ομοσπονδία μας, από πέρυσι, προς όλες τις κατευθύνσεις. Αρχής γενομένης από την καθ ύλη αρμόδια υπηρεσία που είναι το Δασαρχείο αλλά και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Δυτικής Ελλάδας, με αφορμή τις καταπατήσεις στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Λάδωνα, επιδιώκουμε την οριοθέτηση των πηγών και εν συνεχεία την αξιοποίηση τους, με τη στήριξη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων» αναφέρει ο κ. Μούσιος.

Σχετική επιστολή για την αξιοποίηση των πηγών Λάδωνα, προς τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρο Βασιλόπουλο με κοινοποίηση και στον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη απέστειλε τον περασμένο Ιούνιο ο Δημοτικός Σύμβουλος Σωτήρης Δουκλιάς με την ιδιότητά του ως αντιδήμαρχος, τότε, της Δ.Ε. Κλειτορίας.

Συγκεκριμένα ζήτησε να εξεταστεί η οριοθέτηση των πηγών «για να μπορεί ο δήμος μας στη συνέχεια να προβεί σε περεταίρω ενέργειες ανάδειξης και αξιοποίησης της περιοχής που είναι ζωτικής σημασίας για την ορεινή Αχαΐα». Το αίτημα απεδέχθη ως τεχνικός προϊστάμενος, με επιστολή του στο δήμο, ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Αχαΐας Αριστοτέλης Κορκός. Η Ομοσπονδία αφού εξασφάλισε από το περασμένο καλοκαίρι ότι πολιτική βούληση της Περιφέρειας και προσωπικά του Νεκτάριου Φαρμάκη είναι η αξιοποίηση των πηγών, με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ της ΠΔΕ, προσέτρεξε στο δήμο Καλαβρύτων προκειμένου να υπάρξει συλλογική παρέμβαση και δράση.

Ο δήμος, μέσω του Δημάρχου κ.Παπαδόπουλου, θα στηρίξει την πρωτοβουλία για την οριοθέτηση των πηγών, κινητοποιώντας και το Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού. «Το Δασαρχείο Καλαβρύτων είναι απαραίτητο να δώσει την συγκατάθεσή του και να κινητοποιηθεί για την οριοθέτηση των πηγών. Η Δημοτική αρχή μπορεί να είναι ο φορέας που θα κινητοποιήσει τη διαδικασία ενώ ο Φορέας Χελμού Βουραϊκού διαθέτει την απαραίτητη ευελιξία, έναντι της όλης γραφειοκρατίας, να κάνει τη σήμανση και να αξιοποιήσει κονδύλια που είναι ήδη διαθέσιμα μέσω του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας και του ΕΣΠΑ για την χάραξη και σήμανση της περιοχής η οποία θα μπορέσει να αξιοποιηθεί ως δημόσιο κτήμα» σχολιάζει ο κ.Μούσιος.

Στη συνάντηση με τον Δήμαρχο παρέστη επίσης η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας Βασιλική Παπουτσή και ο Σπήλιος Μπαλαφούτης πρόεδρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Κλειτορίας (Καρνέσι).

*Το άρθρο αναφέρεται σε συνέντευξη που έδωσε ο Σωκράτης Μούσιος στον κύριο Σακελλαρόπουλο, στην εφημερίδα Γνώμη Πάτρας.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: