
Αξιότιμοι κύριοι,
Πρόεδρε και μέλη του Δ.Συµβουλίου, µε πατριωτική αγάπη σας χαιρετώ. Παρακαλώ να µου επιτρέψετε να σας απευθύνω λίγα λόγια για το πολύ σοβαρό θέµα που απασχόλησε πριν λίγα χρόνια τους Λυκουριώτες και επανέρχεται για να δηµιουργήσει διχόνοια µεταξύ των Λυκουριωτών.
Κατά την αντίληψη και τις γνώσεις μου ο Λάδωνας έχει γίνει αντικείμενο εκµετάλλευσης εδώ και πολλά χρόνια. Το πολύ φημισμένο και ξακουστό ποτάµι µε τα καθαρά νερό, το καταπράσινο περιβάλλον δεξιά και αριστερά της ροής του και με τις πολύχρωμες πέστροφές του (η πέστροφα ζει µόνο σε καθαρά νερά), που είναι γνωστές για το κελάηδισμα τους, έχει γίνει σημείο εκµετάλλευσης εδώ και πολλά χρόνια.
Αυτό το όμορφο ποτάµι τόσο στη πηγή του όσο και στην ροή του είναι αξιοθαύμαστο. Μπορεί και μπορούσε να έχει γίνει και να είναι δυνατό σηµείο έλξης τουριστών, περιηγητών και επισκεπτών.
Δυστυχώς εξαπίας της εκµετάλλευσης από ατοµικά, ομαδικά και επιχειρηματικά συµφέροντα ποτέ του δεν προσέλκυσε τουρίστες και ετπσκέπτες λόγω της κακής κατάστασης του περιβάλλοντος.
Στην εφημερίδα «ΩΡΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ» Δεκέµβριος 2020, την οποία έλαβα 3/4/2021 διάβασα ότι επίκεινται σχέδιο κανονικής εκμετάλλευσης από κάποιους ενδιαφερόµενους για την κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου.
Από ποιους; Πώς και πότε Θα δοθούν αυτά τα σχέδια στους κατοίκους της Λυκούριας για να το λάβουν υπόψη τους για να μπορέσουν να δώσουν ή όχι την έγκρισή τους;
Ο Λάδωνας δεν ανήκει στους Λυκουριώτες επειδή πηγάζει στον τόπο τους. Δεν ανήκει ούτε στο κάθε κοινοτικό συμβούλιο αλλά ούτε στον Σύλλογο Λυκουριωτών της Αθήνας, οι οποίοι μπορεί να συνεδριάζουν και να αποφασίζουν και ίσως να πάρουν κάποια λανθασμένη απόφαση που θα είναι βαρύ αμάρτημα για τις επόµενες γενιές.
Ο Λάδωνας ανήκει στην όμορφη φύση η οποία προς το παρόν είναι βαριά πληγωμένη από την κατάσταση που υπάρχει εκεί. Η φυσική ομορφιά του Λάδωνα έχει καταστραφεί και δεν επιτρέπει την επιθυμητή προσέλκυση τουριστών και επισκεπτών.
Η διαφωνία μεταξύ του Συλλόγου Λυκουριωτών και του Δηµητρίου Αργύρη Στούρα τοπικού συµβούλου κοινότητας Λυκούριας θεωρείται και είναι αντικανονική. Θα πρέπει οπωσδήποτε σ΄ ένα κεντρικό μέρος της Λυκούριας να τοποθετηθούν τα σχέδια και η έκθεση του έργου και σε προθεσμία 30 με 45 ημερών να
επισκέπτονται το μέρος αυτό οι κάτοικοι του χωριού και αφού πάρουν γνώση των προγραμμάτων να κληθούν σε δημοψήφισμα για το εάν ή όχι το ποτάμι διατεθεί προς εκμετάλλευση. Όµως θα πρέπει να υπάρχει ένας όρος που ποτέ δεν θα παραποιηθεί.
Από το σημείο-βράχο του Γεωργολιά έως τις πηγές, επειδή η ροή του ποταµού ρέει δίπλα από τον δρόμο και είναι τόσο αξιοθαύμαστη, ουδέποτε να παραδοθεί σε οποιαδήποτε εκμετάλλευση. Δεν υπάρχει πιο όμορφη εικόνα της φύσης από αυτή. Το αξιοθαύµαστο αυτό τοπίο ανήκει στην οµορφιά της φύσης και δεν πουλιέται ή ενοικιάζεται ή παραχωρείται προς οποιαδήποτε εκμετάλλευσή του και καταστροφή του ακόμη και με «όλα τα λεφτά του κόσμου». Από του Γεωργολιά (Κριμπένη) και κάτω θα αποφασίσουν οι ιδιοκτήτες των κτημάτων λαµβάνοντας υπόψη ότι αν το νερό διασωληνωθεί, Θα επέλθει ξηρασία και αυτό θα είναι ένα άχαρο τοπίο.
Ζητώντας ταπεινά την ανοχή σας διατυπώνω τη γνώµη και το σκεπτικό μου και κάτι καλύτερο.
Με πατριωτικούς χαιρετισμούς,
Θεµιστοκλής Κ. Ροδάκης
Ράστενμπεργκ Νοτίου Αφρικής
15/4/2021
Υ.Γ. Αγαπώ το χωριό µου και τον τόπο µου πάρα πολύ. Καθετί, άσχημο με στεναχωρεί.
Κοινοποίηση: τοπική επιτροπή της κοινότητας Λυκούριας.
Ένα ακόμη ερώτημα με αυτό που ενεργοποιούμε με την σημερινή κατάσταση του Λάδωνα, πως θα εγκριθεί «ο Δήμος Λάδωνας»;
Σχολιάστε