Αναρτήθηκε από: lykourianews | 13 Μαρτίου, 2021

Η εκδήλωση της Χελωνοσπηλιάς υπό τη σκιά του κορωνοϊού

Λόγω των μέτρων, για την πανδημία του κορονοϊου, δεν θα διεξαχθεί ούτε φέτος η εκδήλωση στο χώρο της Χελωνοσπηλιάς που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Λυκουριωτών σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαβρύτων. 
Κάθε χρόνο στο χώρο, πέρα από το τρισάγιο στη μνήμη των προγόνων μας, την εκφώνηση του πανηγυρικού και την κατάθεση στεφάνων, ο Σύλλογος Λυκουριωτών παρουσίαζε παραδοσιακούς χορούς από διάφορα χορευτικά τμήματα και την αναπαράσταση του γεγονότος από την θεατρική ομάδα του Συλλόγου «Πηγές Λάδωνα».
Τα χαράματα της 16ης Μαρτίου του 1821, στο χώρο της Χελωνοσπηλιάς, έγινε το πρώτο διατεταγμένο προεπαναστατικό επεισόδιο που σήμανε και την έναρξη της επανάστασης στα Καλάβρυτα. Τότε που ο καπετάνιος Γιάννης Χονδρογιάννης με τα παιδιά του και τα πρωτοπαλίκαρα της περιοχής, μετά από εντολή του Ασημάκη Ζαίμη, μαζεύτηκαν στην Χελονωσπηλιά για να στήσουν ενέδρα στους Τούρκους εισπράκτορες που μετέφεραν χρήματα προς την Τρίπολη. 
Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση, σχεδιάστηκε για τις ανάγκες του Συλλόγου Λυκουριωτών, λογότυπο για το γεγονός της Χελωνοσπηλιάς. Η λέξη «έναρξις» ερμηνεύει τον τόπο που έγινε το πρώτο διατεταγμένο προεπαναστατικό επεισόδιο λίγο πριν την επανάσταση του ’21 που έλαβε χώρα στα Καλάβρυτα, όπως και το «21» να παίρνει τη θέση του «ξι» για να μπορεί να σταθεί και ανεξάρτητο χωρίς την παρουσία της χρονολογίας. 


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: