Αναρτήθηκε από: lykourianews | 1 Ιανουαρίου, 2019

Πάμε σαν άλλοτε…

Του τελάλη
Χρόνια πολλά, καλή χρονιά, υγεία σε όλο τον κόσμο και στους Λυκουριώτες όλης της γης.
Η διαχειριστική ομάδα του Lykouriablog ξεκινάει μία νέα προσπάθεια για να ενημερώνονται οι πατριώτες, τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου αλλά και όποιος άλλος θέλει για τα «τεκταινόμενα» στο χωριό μας, στην περιοχή μας, στην πατρίδα μας.
Αυτό που θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όλους είναι ότι θα προσπαθήσουμε για την εγκυρότητα των ειδήσεων και όχι τον εντυπωσιασμό. Ότι δε θα διεκδικούμε την πρώτη είδηση αλλά τη σωστή είδηση. Και κυρίως ότι η νέα μας πορεία θα έχει πολλές εκπλήξεις… πιστεύουμε ευχάριστες με αλάτι… πιπέρι… αλλά και χιούμορ!!! Πρώτο ταξίδι, τα νέα του χωριού μας.

Τα νέα του Δεκέμβρη

Μετά από πρόσκληση του Προέδρου, συνεδρίασε το τοπικό συμβούλιο της Κοινότητας Λυκούριας στις 1/12/18 και ώρα 21.30 στην αίθουσα Θανάση Σβίγγου, με απόντα τον τ.σ κ. Ιωάννη Ροδάκη. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος ενημέρωσε το τοπικό συμβούλιο για τα εξής θέματα:
Με πρωτοβουλία του τοπικού συμβουλίου:
1. Φυτεύτηκαν πλατάνια στις πηγές του Λάδωνα με τη βοήθεια των: Χρήστου κ´ Θοδωρή Σμέρου, Νίκου Κολομόδη, Μιχάλη Καρατζά, Θανάση Σβίγγου κ´ Χρήστου Κοντογιάννη, τους οποίους θερμώς ευχαριστούμε.
2. Επισκευάστηκε η ΔΕΣΗ ΒΙΓΓΟΥ για άρδευση του κάμπου, από τους κ. Γιώργο Πίστα κ´ Βαγγέλη Δαραβέλα, τους οποίους θερμώς ευχαριστούμε.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν:
1. Αίτηση Τάκη Μιχαηλίδη για τα δημοτικά τέλη (απόφαση 70/18) Η απάντηση εστάλη γραπτώς στην Δ.Ε.Κλειτορίας.
2. Κοιμητήριο (απόφαση 71/18) Με πρωτοβουλία των τοπογράφων-πολιτικών μηχανικών του χωριού μας, κ.κ. Γεωργία Μιλτιάδη Στούρα κ´ Αναστασία Μιχάλη Σβίγγου, έγινε τοπογραφική μελέτη του Κοιμητηρίου και παρεδόθη σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή στην Δ.Ε.Κλειτορίας. Από την μελέτη των τάφων του Κοιμητηρίου, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν 40 τάφοι αγνώστων στοιχείων (παλιών συγχωριανών μας στους οποίους δεν υπήρξε οικογενειακή συνέχεια) και μικρός αριθμός κενών θέσεων. Το τοπικό συμβούλιο, εν όψει των αναμενόμενων προβλημάτων στο μέλλον, αποφάσισε όπως προτείνει στο Δημοτικό συμβούλιο Καλαβρύτων, τη δημιουργία οστεοφυλακίου για την φύλαξη των οστών των κεκοιμημένων συγχωριανών μας, με την ελπίδα ότι η πρόταση του τοπικού συμβουλίου, δεν θα μείνει και αυτή χωρίς προβληματισμό από το Δημοτικό συμβούλιο Καλαβρύτων. Το τοπικό συμβούλιο, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα της στέγασής του από τον Δήμο Καλαβρύτων, θα αναστείλει τις συνεδριάσεις του, καθώς οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος, στερούν απο το χωριό μας το Κοινοτικό γραφείο, εξακολουθώντας να το κρατούν κλειδωμένο.

Ο Πρόεδρος
Σοφοκλής. Α Κοντογιάννης

Το μέλος
Θανάσης Σβίγγος

Άλλα Λυκουριώτικα
Καθαρίστηκε το αυλάκι στον κάμπο και διαμορφώθηκαν στην πορεία του οι δεσεις, από την περιοχή κυβούρια-μέσω σιούρια έως το γιοφύρι της κατσάνας.
Απόσταση περίπου 1.300 μέτρα. Φυσικά αυτό έγινε με πρωτοβουλία της κοινότητας. Το κόστος θα πληρωθεί από τους παρακείμενους εξυπηρετούμενους ιδιοκτήτες, και όπως πάντα με την πολύτιμη βοήθεια του Χρήστου Σμέρου. Υπεύθυνος για την ολοκλήρωση του έργου είναι ο κοινοτικός σύμβουλος Θανάσης Σβίγγος. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ, ότι το αυλάκι αυτό εξυπηρετεί τα 2/3 του κάμπου που είναι πάνω από τη δημοσιά από το γεφύρι του Βίγγου έως το γιοφύρι της κατσάνας. Αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο για το χωριό μας και θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της παραγωγής αλλά και την καλύτερη αξιοποίηση του κάμπου.

αυλακι σιουρια 1

Καθαρισμός και διάνοιξη αυλακιού στα σιούρια

Ο καιρός του Δεκέμβρη δεν ήταν και τόσο ευνοϊκός για τους κτηνοτρόφους μας. οι περιορισμένες βροχές και ο πολύς πάγος δεν άφησαν τον τόπο να κρατηθεί και έτσι περί τα τέλη του Δεκέμβρη οι βοσκή ήταν σχεδόν ανύπαρκτη για τα γιδοπρόβατα.

Δεκέμβρης ο μήνας με τις πολλές γιορτές και η μικρή κοινωνία της λυκούριας δεν έμενε ποτέ ασυγκίνητη. Για μία ακόμα χρονιά παπα-Γιώργης άνοιξε όλα τα εκκλησάκια του χωριού μας. Γιόρτασαν οι γειτονιές του χωριού μας, η Βαρβάρα με την Αγία Βαρβάρα, η πέρα Βρύση με τον Άγιο Νικόλαο, τον 1ο παλιό πολιούχο του χωριού μας και ο γκαγκαδας με τον Άγιο Σπυρίδωνα. Και στα τρία εκκλησάκια υπήρχε το αδιαχώρητο. Συγχαρητήρια στον παπα-Γιώργη για την προσπάθεια που καταβάλλει.

Κοινωνικά
Κυριακή 23 Δεκεμβρίου τελέσθηκαν τα μνημόσυνα του Κωνσταντίνου Καλιαβού (ενας χρόνος)

καλιαβοσ

Κώστσας  Καλιαβός

Και του Βασίλη Ντακόλια (Χαμπίπη) 2 χρόνια

ΧΑΜΠΙΠΑΣ 1

Βασίλης Ντακόλιας (Χαμπίπης)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: