Αναρτήθηκε από: lykourianews | 16 Φεβρουαρίου, 2015

Επιστολή: τα ωραία και πετυχημένα που γίνονται θα πρέπει να τα τιμάμε

του Αντώνη Σβερδίλα

Κύριοι

Το Σάββατο 7/2/2015 ήρθαμε με τη σύζυγό μου στον ετήσιο χορό του Συλλόγου σας στην Καλλιθέα. Αυτό που βιώσαμε εκεί αν και δεν περιγράφεται με λόγια θα προσπαθήσω να το αποδώσω σε 3-4 παραγράφους, γιατί τα ωραία και πετυχημένα που γίνονται θα πρέπει να τα τιμάμε για να έχουν και συνέχεια.

Κατάγομαι κι εγώ από ένα χωριό του ορεινού Βάλτου Αιτωλ/νίας, το Τρίκλινο, οπότε τα κοινά που είχα με όλους τους παρευρισκόμενους ήταν πολλά. Δυστυχώς οι δικοί μας σύλλογοι που παλιά ήταν ισάξιοι με το δικό σας τώρα έχουν ατονήσει και δεν υφίστανται πια.

ΚΕΦΙ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Όπου κι αν κοίταζες στο χώρο έβλεπες χαρούμενα πρόσωπα, ανθρώπους όλων των ηλικιών να συμμετέχουν. Σίγουρα βοήθησαν και συνέβαλλαν σε αυτό: 1. Το χορευτικό σας, το οποίο δεν είχε να ζηλέψει σε κάτι από τα οργανωμένα χορευτικά των μεγάλων δήμων. Περιττό να τονιστεί η υπερπροσπάθεια που χρειάζεται είτε από τον υπεύθυνο είτε από τα παιδιά για να υπάρχει. 2. Ο ευχάριστος χώρος της αίθουσας και η πεντακάθαρη ατμόσφαιρα. 3.Τα τέλεια μουσικά συγκροτήματα. Λόγω της κρίσης στην κοινωνία μας επικρατεί μια κατήφεια και οι περισσότεροι ασχολούνται μόνο με τα προβλήματα αρνούμενοι να γλεντάνε, να χορεύουν, να συμμετέχουν σε ευχάριστες καταστάσεις βουλιάζοντας έτσι όλο και περισσότερο στη μιζέρια. Όμως οι Λυκουριώτες με ανοιχτό μυαλό και καρδιά απέδειξαν ότι το κέφι και η συμμετοχή είναι αδιαπραγμάτευτα δίνοντας έτσι αισιόδοξο παράδειγμα στους νέους.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Μια από τις αιτίες που οι περισσότεροι σύλλογοι δεν ευδοκιμούν είναι, γιατί λείπουν οι ηγέτες που θα πάρουν πάνω τους το φόρτο του τρεξίματος. Πιστεύω είστε τυχεροί σα σύλλογος που έχετε το Σωκράτη. Ίσως εδώ να αδικώ άλλα άτομα που κι αυτά τρέχουν αλλά η εικόνα που σχηματίσαμε είναι αυτή. Έχω ιδίαν άποψη το τι σημαίνει να διοργανώνεις μια εκδήλωση αλλά αυτό που έγινε στο χορό σας δεν έχει προηγούμενο. Να γίνω πιο σαφής:

α] Υπήρχε από πριν πλάνο για το πώς θα καθίσει ο κόσμος στα τραπέζια. Επειδή έκανα δύο γάμους για τις κόρες μου αυτό που μας κούρασε περισσότερο ήταν να τοποθετήσεις σωστά τους καλεσμένους στα τραπέζια. Πάντα κάποιοι θα διαμαρτύρονταν κλπ. Αλλά εδώ απ ό τι φάνηκε όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Ο Σωκράτης και οι βοηθοί του είχαν σκεφτεί τι θα ευχαριστούσε τον καθένα και φρόντισαν για αυτό. Κανένας δεν έφερε αντίρρηση, όπου κι αν τους τοποθετούσαν, κατανοώντας και αναγνωρίζοντας ότι η διάταξη στα τραπέζια χρειάζεται πολύ μεγάλη προεργασία με πολλές εργατοώρες είτε στο τηλέφωνο είτε με επισκέψεις στο χώρο.

β] Τα δώρα ήταν πάρα πολλά. Κάποιοι πρέπει να έτρεξαν πάρα πολύ για τη συλλογή τους. Όπως άκουσα το πολύ βάρος το είχε η σύζυγος του Σωκράτη, η Δώρα και η ομάδα της. Εδώ βέβαια θα πρέπει να επισημάνω το έλλειμμα με τους λαχνούς. Θέλαμε να βοηθήσουμε το σύλλογό σας αγοράζοντας πολλούς αλλά δε βρήκαμε. Ίσως στον επόμενο χορό σας να το λάβετε υπόψη σας. Άμα το δει κάποιος από άλλη οπτική γωνία θα σας επαινέσει, γιατί το εύκολο θα ήταν να έχετε άπειρους λαχνούς εισπράττοντας πολλά αλλά ο στόχος σας δεν ήταν αυτός.

γ] Όπως είπε ο Σωκράτης οι μουσικοί συμμετείχαν αφιλοκερδώς και αναφέρομαι στο δημοτικό πρόγραμμα. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Επειδή έχω άποψη από το είδος της μουσικής μιλάμε για τελειότητα. Κλαρίνο, βιολί και τραγουδιστής ήταν ταλαντούχοι και ακούραστοι. Όπως άκουσα είναι προσωπικοί φίλοι του Σωκράτη. Ωραίες φιλίες. Πάντως του χρωστάω ένα τσάμικο και το κοφτό για του χρόνου.

ΝΕΟΙ: Ελπιδοφόρο μήνυμα για το σύλλογό σας είναι η ικανοποιητική συμμετοχή των νέων. Παρόλο που η κρίση πλήττει τη γενιά τους, τα παιδιά που έχουν τις ρίζες τους και αναφέρονται στα χωριά μας είναι τα τελευταία που θα πληγούν. Τα παιδιά των πόλεων αυτό που τους κάνει να νοιώθουν αμήχανα είναι ότι δεν έχουν σημείο αναφοράς για την καταγωγή τους.

ΜΕΤΡΙΟΦΡΟΣΥΝΗ: Δίπλα μας καθόταν η κα Ρόδη Χαρίκλεια. Γνωρίζω την προσφορά της στο χωριό σας στον πολιτιστικό τομέα. Μου προξένησε ευχάριστη έκπληξη η σεμνότητα που την διακρίνει, όταν δεν ήθελε καμία προβολή. Μάλιστα ήρθε και ο δήμαρχος να τη χαιρετήσει αναγνωρίζοντας το έργο της. Μακάρι όλα τα χωριά μας να είχαν τέτοιους ανθρώπους που δουλεύουν αθόρυβα χωρίς κανένα προσωπικό όφελος αλλά αντίθετα στοχεύοντας στην τελειότητα με προσωπικό, οικονομικό και ψυχικό κόστος. Πάντως το κείμενο σας το στέλνω χωρίς να την ενημερώσω για αυτή μου την αναφορά. Ελπίζω να γλιτώσω.

Μια μορφή ανταπόδοσης για όλη αυτή την όμορφη πανδαισία που μας χαρίσατε θα είναι να δείτε ένα δίωρο ερασιτεχνικό ντοκιμαντέρ που το έκανα με τις κόρες μου το 1998, μία των οποίων είναι η νύφη του χωριού σας Βαρβάρα. Θα το βρείτε στο GOOGLE ή YouTube γράφοντας στην αναζήτηση ‘’ΤΡΙΚΛΙΝΟΣ ΤΑΙΝΙΑ’’. Περιέχει υλικό που συγκέντρωσα από το 1978 και σκοπός μου ήταν η καταγραφή των στοιχείων πολιτισμού του τόπου. Αποτελείται από 8 αυτοτελή θέματα για καλύτερη παρακολούθηση. Θα πρέπει πριν δείτε ένα θέμα να διαβάζετε οπωσδήποτε τα σχόλια. Στο πρώτο, που είναι και η εισαγωγή έχω βασικές πληροφορίες.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: