Αναρτήθηκε από: lykourianews | 30 Οκτωβρίου, 2014

Το κοινοτικό γραφείο Λυκούριας κλειδώθηκε…

koinotilo grafeio aithoyswa silogoy3

platia90001

Πρόεδρος Κοινότητας:  Σοφοκλής Α. Κοντογιάννης
τηλ επικοινωνίας: 6974 079389, e-mail:  agupiela@gmail.com
Λυκούρια, 29/10/2014, Αρ. Πρωτ. 18

Κοινοποίηση:  κ. Καρράς Βασίλειος, Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Κλειτορίας Δήμου Καλαβρύτων

Κύριε Δήμαρχε,

Με την παρούσα επιστολή μου και επικαλούμενος το αποδεδειγμένο ενδιαφέρον σας για τα προβλήματα της Τοπικής Κοινότητας Λυκούριας θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με το ζήτημα του κοινοτικού γραφείου της κοινότητάς μας. Πρόκειται για ένα θέμα που σας έχει απασχολήσει και στο παρελθόν και για το οποίο έχετε ήδη λάβει ορισμένες πρωτοβουλίες επίλυσής του. Ωστόσο, οριστική λύση δεν έχει ακόμα βρεθεί και το πρόβλημα επιμένει δυσχεραίνοντας τη λειτουργία του κυριότερου θεσμικού οργάνου της Κοινότητάς μας που είναι το Τοπικό της Συμβούλιο.

Ως γνωστόν, το κοινοτικό γραφείο της Κοινότητάς μας στεγαζόταν στο παλιό Δημοτικό Σχολείο μέχρι προ επτά ετών οπότε και με απόφαση του τότε Δήμου Λευκασίου (αρ. απόφασης 63/2007¹) το παλιό Δημοτικό Σχολείο παραχωρήθηκε στο «Ίδρυμα Κόντου» προς επισκευή και χρήση την οποία και θα καθόριζε η Διοίκηση του Ιδρύματος. Να σημειωθεί πως μέχρι τότε το παλιό Δημοτικό Σχολείο εξυπηρετούσε χωροταξικά, εκτός από το Κοινοτικό Γραφείο, το ιατρείο και το εντευκτήριο των νέων του χωριού, ενώ στους χώρους του βρισκόταν αποθηκευμένο και το πολύτιμο από λαογραφικής και πολιτιστικής πλευράς αρχείο του χωριού μας.

Από την απόφαση του 2007 και ύστερα, διαπιστώνουμε πως:

α. το κοινοτικό γραφείο κλειδώθηκε

β. το ιατρείο μεταφέρθηκε από νοτιο-ανατολικά όπου βρισκόταν σε βόρεια θέση καθιστώντας το ακατάλληλο για χρήση ως σταθμό υγείας

γ. το εντευκτήριο νέων παρέμεινε κλειστό

δ. το αρχείο του χωριού λεηλατήθηκε με ένα μέρος του να βρίσκεται ατάκτως διασκορπισμένο σε διάφορες αποθήκες (συνεταιρισμός, υπόγειο Νέου Σχολείου).

Σημειωτέον, το Ίδρυμα προχώρησε σε επισκευές του πρώτου ορόφου με την ελπίδα της τότε εποχής να λειτουργήσει ως ξενώνας.

Όπως διαπιστώνετε τα ζητήματα είναι πολλά, στην παρούσα όμως φάση και καθώς βρισκόμαστε στην αρχή της θητείας μας θα θέλαμε να θέσουμε σε απόλυτη προτεραιότητα το πρόβλημα στέγασης του κοινοτικού γραφείου. Η ανάγκη δεν είναι τυπική όσο πέρα για πέρα θεσμική.

Το κοινοτικό γραφείο πρωτίστως είναι ο νόμιμος χώρος όπου ο Πρόεδρος και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου επιτελούν τα καθήκοντά τους καθώς εκεί συνεδριάζουν, εκεί δέχονται τους πολίτες προκειμένου να αφουγκραστούν τα προβλήματά τους και εκεί βρίσκουν αποθηκευμένα όλα τα απαραίτητα έγγραφα και πρακτικά που οφείλει να διατηρεί κάθε νόμιμα εκλεγμένο τοπικό συμβούλιο. Αυτά είναι τα ελάχιστα που θα έπρεπε να εκπληρούνται για την εύρυθμη λειτουργία της κοινότητάς μας.

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι διαφορετική και αρκετά θλιβερή. Το κοινοτικό γραφείο, για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, παραμένει κλειστό, οι συνεδριάσεις του τοπικού συμβουλίου πραγματοποιούνται στην αίθουσα «Θανάση Σβίγγου» (δηλ. μια αίθουσα αναψυχής) και οι ανακοινώσεις του αναρτώνται στα καφενεία, ενώ δυνατότητα θεσμικής συνάντησης με τους κατοίκους του χωριού μας δεν υπάρχει. Δυστυχώς, όλα πλέον γίνονται στον δρόμο και με αυτόν τον τρόπο ευτελίζεται ένα σημαντικό θεσμικό όργανο αλλά και ο ευρύτερος θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε έναν ιστορικό μάλιστα δήμο όπως είναι ο Δήμος Καλαβρύτων.

Κύριε Δήμαρχε,

Σε συνέχεια όλου αυτού του προβληματισμού, προτείνουμε και ζητάμε την αμεσότατη επαναλειτουργία του κοινοτικού γραφείου στην παλιά και ιστορική του θέση, στον χώρο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου. Δεσμευόμαστε επίσης για την χρηστή διαχείριση όλου του ισογείου χώρου προκειμένου να καλύπτει επιπροσθέτως τις ανάγκες της εύρυθμης λειτουργίας του ιατρείου καθώς και της αρχειοθέτησης και φύλαξης του πολιτιστικού αρχείου του χωριού. Προτείνουμε τέλος όπως στη διαχείριση του ιδρύματος και για την εκπλήρωση των αναγκών του να παραμείνει ο πρώτος όροφος του ιστορικού αυτού κτιρίου.

Γνωρίζοντας τις ευαισθησίες σας σε θεσμικά ζητήματα, έχουμε την βαθειά πεποίθηση πως θα προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επαναλειτουργήσει το κοινοτικό γραφείο, οι θεσμοί να τεθούν στη θέση τους και να αρχίσουν να λειτουργούν στα δημοκρατικά πλαίσια μιας ευνομούμενης κοινωνίας με σκοπό την ανάπτυξη της Τοπικής μας Κοινότητας. Ξέρουμε πως παρά τον φόρτο των καθηκόντων σας, θα μεριμνήσετε τα δέοντα ώστε η Λυκούρια να βρει πάλι το χώρο της Δημοκρατικής Συνάντησης των πολιτών της. Το φως, Κύριε Δήμαρχε, πρέπει να επιστρέψει για κάθε Λυκουριώτη που πάντα κοίταζε ‘αν καίει η λάμπα του Γραφείου’.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας.

Με εκτίμηση,

Σοφοκλής Α. ΚοντογιάννηςΠρόεδρος Κοινότητας Λυκούριας

 

 ¹Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 63/2007 απόφαση του Δήμου Λευκασίου επί Δημαρχίας Α.Γ. Δημόπουλου και Προεδρίας του δημοτικού συμβουλίου Π.Γ. Λυμπέρη αποφασίστηκε η δωρεάν παραχώρηση του παλαιού διώροφου ακινήτου 500m2 με την αιτιολογία:

 1. Το κτίριο είναι επικίνδυνο κι αποτελεί εστία μολύνσεων λόγω της εγκαταλείψεως που υφίσταται
 2. Το ίδρυμα ενδιαφέρεται για την απόκτηση στο Δ.Δ. Λυκούριας ενός πολυχώρου, σκοπός του οποίου θα είναι η κάλυψη στεγαστικών αναγκών για εγκατάσταση γραφείων και παροχή υπηρεσιών στους κατοίκους και τοπικούς φορείς του Δ.Δ. Λυκούριας.

Σχόλια

 1. ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΝΤΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο
  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( ΣΤΟ ΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΔΗΛΑΔΗ )ΤΟΤΕ ΟΤΑΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΝΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ
  ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ?.
  ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΤΥΧΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΚΟΨΑΝ ΝΑ
  ΓΙΝΟΥΝ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΟΥ,ΑΣ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΛΥΠΟΥΝΤΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ.

 2. πρωτα τοκαψαν και μετα το θαψανε

 3. ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ!!!!!!!!!!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: