Ένα ενδιαφέρων άρθρο από την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» παραθέτει τους δέκα πιο διαδεδομένους μύθους για το ευρώ, την Ελλάδα και το Μνημόνιο, που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.
Τελικά, μπορεί να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την Ευρώπη και την Ευρωζώνη; Η επιστροφή στη δραχμή θα οδηγήσει σε κατάρρευση ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ; Δέκα ερωτήματα και επιχειρήματα που τίθενται και παρατίθενται στις δημόσιες συζητήσεις και ειδικά στον προεκλογικό διάλογο αναζητούν απαντήσεις… Τα σχόλια δικά σας!
- Μύθος υπ΄αριθμον 1: «Κανείς δεν μπορεί να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ γιατί με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία αποχώρηση της χώρας από το ευρώ δεν γίνεται»
Μπορεί ο κοινοτικός νομοθέτης να μην είχε προβλέψει, αρχικά, διαδικασίες εξόδου μιας χώρας από το ευρώ, ωστόσο στη μεταγενέστερη του ευρώ και ισχύουσα σήμερα Συνθήκη της Λισαβόνας, προβλέπεται η διαδικασία εθελούσιας αποχώρησης ενός κράτους – μέλους από την Ε.Ε.. Εφόσον στη ζώνη του ευρώ συμμετέχουν μόνο χώρες οι οποίες είναι και μέλη της Ε.Ε., εάν κάποια από αυτές φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτομάτως αποχωρεί και από την Ευρωζώνη.
- Μύθος υπ΄αριθμόν 2: «Ουδέποτε η Ελλάδα θα ζητήσει να εξέλθει από την Ε.Ε.»
Αν κάποια στιγμή η χώρα δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της και κανείς στον κόσμο δεν είναι διατεθειμένος να τη δανείσει, τότε αναγκαστικά θα καταφύγει στην μόνη λύση που της απομένει και δεν είναι άλλη από το να τυπώσει χρήμα. Το δικαίωμά της αυτό,από τη στιγμή που μπήκε στο ευρώ το εκχώρησε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,. Αν αναγκαστεί να τυπώσει χρήμα, τότε θα πρέπει να συνάψει με την Ε.Ε., μια νέα συμφωνία με τους εταίρους της, βάσει της οποίας θα αποχωρεί εκουσίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση και συνεπώς από του ευρώ.
- Μύθος υπ΄αριθμόν 3: «Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε κατάρρευση την Ευρωζώνη στο σύνολό της»
Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η Γερμανία πήγε κόντρα στο ρεύμα, δηλαδή επέβαλε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση των χωρών της Ευρωζώνης και υποχρέωσε τους ιδιώτες ομολογιούχους σε υπέρογκες απώλειες χρημάτων, καθιστά αδύνατο να προβλεφθεί τι θα κάνει στην περίπτωση που η Ελλάδα απορρίψει το Μνημόνιο. Το σίγουρο είναι ότι η Γερμανία θα συνεκτιμήσει το τι θα συμβεί αν στο μέλλον και άλλες προβληματικές χώρες ακολουθήσουν την ίδια πορεία με την Ελλάδα.
- Μύθος υπ΄αριθμόν 4: «Μπορούμε να μείνουμε στο ευρώ χωρίς να εφαρμόσουμε το Μνημόνιο»
Η εντύπωση αυτή που έχει δημιουργηθεί σε ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, οφείλεται σε κακή πληροφόρηση. Στον υπόλοιπο κόσμο η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να εφαρμόσει τους σκληρούς όρους του Μνημονίου και τελικά θα βγει από την Ευρωζώνη. Από τη στιγμή που η χώρα ανακοινώσει ότι σταματά να εφαρμόζει το Μνημόνιο, θα σταματήσει και η δανειοδότηση από το εξωτερικό, ενώ θα εξακολουθήσουμε να μην έχουμε πρόσβαση στις αγορές. Αρα η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή θα είναι μονόδρομος,. Με δεδομένο, πάντως, το νέο σύμφωνο σταθερότητας της Ευρωζώνης και τη δεδομένη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ακόμη και αν δεν υπήρχε το παλαιό Μνημόνιο, η Ευρώπη θα έφτιαχνε στη χώρα ένα καινούριο.
- Μύθος υπ΄αριθμόν 5: «Ούτως ή άλλως έχουμε πιάσει πάτο»
Αυτη τη στιγμή η Ελλάδα έχει πιάσει πάτο, αλλά αυτόν της Ευρωζώνης. Βρίσκεται δηλαδή στην ίδια μοίρα μαζί με τα άλλα ασθενή οικονομικά κράτη – μέλη της και τουλάχιστον οι μισθοί της είναι ανάλογοι με αυτούς της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας. Υπάρχει και η επιλογή, όμως και άλλων πάτων. Οπως αυτού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τότε οι μισθοί της χώρας θα είναι ανάλογοι της Βουλγαρίας. Στην έσχατη περίπτωση που η χώρα επιλέξει να πιάσει «πάτο» εκτός Ευρωζώνης, τότε όπως χαρακτηριστικά αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής , μάλλον θα πάμε… άπατοι.
- Μύθος υπ΄αριθμόν 6: «Ούτως ή άλλως η Ευρωζώνη εντός ολίγου θα διαλυθεί»
Αυτό δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς με σιγουριά. Ακόμη, όμως και εάν το ευρώ διαλυθεί, το επόμενο βήμα θα είναι η εκ νέου δημιουργία του, αφού σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, το εθνικό νόμισμα της οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας θα μοιάζει… πολύ μικρό. Πολύ περισσότερο η δραχμή. Ακόμη, όμως και στην έσχατη περίπτωση που το ευρώ διαλυθεί, θα ήταν καλύτερο η Ελλάδα να συμμετέχει στις διασκέψεις που θα ακολουθήσου για την αντκατάστασή του και όχι να βρίσκεται εκτός.
- Μύθος υπ΄αριθμόν 7: «Ολα αυτά συμβαίνουν επειδή η Γερμανία διοικεί σήμερα την Ευρώπη»
Ακόμη και πριν την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος η Γερμανία ασκούσε την οικονομική ηγεμονία στην Ευρώπη, αφού ήταν η χώρα που αυτοβούλως αποφάσιζε για την ισοτιμία του νομίσματός της, καθορίζοντας με αυτόν τον τρόπο και τις οικονομικές πολιτικές και των υπολοίπων κρατών – μελών. Πολύ δύσκολα, λοιπόν, θα μπορούσε να παραχωρούσε την κυριαρχία της χωρίς αντάλλαγμα. Τη δεδομένη στιγμή το αντάλλαγμα που ζητά δεν είναι άλλο από τη δημοσιονομική πειθαρχία ολόκληρης της Ευρώπης στα γερμανικά πρότυπα.
- Μύθος υπ΄αριθμόν 8: «Η Ελλάδα θα είναι καλύτερα εκτός του ευρώ»
Μέχρι σήμερα εκτός Ευρωζώνης βρίσκονται δύο κατηγορίες χωρών: Είτε, επειδή οι ίδιες το επιθυμούν, οι πολύ πλούσιες, όπως η Ελβετία, είτε, ωρίς να το επιθυμούν, οι πολύ φτωχές, όπως η Αλβανία και η Ρουμανία. Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν είναι πλούσια χώρα και δεν θέλει να έχει τη μοίρα των φτωχότερων, τότε…
- Μύθος υπ΄αριθμόν 9: «Μπορούμε χωρίς πρόβλημα να πληρώνουμε το εσωτερικό χρέος αν πάψουμε να πληρώνουμε το εξωτερικό»
Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι γιατί παρά τις περικοπές και τους φόρους, τα κρατικά έξοδα (χωρίς τους τόκους) εξακολουθούν να υπερβαίνουν ελαφρώς τα κρατικά έσοδα. Επομένως , αν αρνηθούμε το Μνημόνιο, θα απαιτηθεί, αμέσως να πάρουμε νέα μέτρα για να μπορέσει να λειτουργήσει το κράτος, χωρίς, όμως να ακυρωθεί κάποιο από αυτά που έχουν ήδη υιοθετηθεί.
Αμέσως μετά τη στάση εξωτερικών πληρωμών και την ακύρωση του Μνημονίου θα ακολουθήσει η έξοδος από το ευρώ και η υιοθέτηση εθνικού νομίσματος, την ισοτιμία του οποίου θα αποφασίσουν οι αγορές. Λόγω του γενικότερου αρνητικού κλίματος που θα επικρατήσει, η Ελλάδα προκειμένου να εισάγει τα προϊόντα που χρειάζεται θα πρέπει να τα προπληρώνει.
- Μύθος υπ΄αριθμόν 10: «Η συνταγή του Μνημονίου είναι λάθος»
Τα μέτρα που επιβάλλονται μέσω του Μνημονίου αποτελούν μέτρα που επί χρόνια πρότειναν στην Ελλάδα όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Αμφιβολία για το ότι μερικά από τα μέτρα που προβλέπονται στο Μηνημόνιο κινούνται στη λάθος κατεύθυνση, δεν υπάρχει. Αμφιβολία, όμω δεν υπάρχει και για το γεγονός ότι για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, θα πρέπει να εφαρμόσει εξαιρετικά περιοριστικές οικονομικές πολιτικές. Αν πάντως δεν υπήρχε η ενωμένη Ευρώπη, το ελληνικό κράτος θα είχε εκ του ασφαλούς και προ πολλού πτωχεύσει.
Πω,πω προπαγάνδα χειρίστου είδους από το ….ΒΗΜΑ. Τώρα μάλιστα….
Η δική μου ταπεινή άποψη, μετά από κάποια χρόνια, ότι πολεμάει το ΒΗΜΑ,το ΕΘΝΟΣ και Το MEGA είναι καλό για το λαό!
By: ΤΟ ΚΑΡΦΙ on 21 Μαΐου, 2012
at 1:11 μμ
Χθες είπα να πάω μια βόλτα με την οικογένεια.
Οι συνθήκες ιδανικές. Κυριακή, ήλιος, όχι πολύ κίνηση. Τι το ήθελα να πάρω free press στα φανάρια (metro, citypress).
Λέω από μέσα μου, η μία του Κύρτσου θα διαβάσουμε κανένα κουτσομπολίστικο νέο γιατί από πολιτικά και επικαιρότητα για να τον διαβάσεις πρέπει να τον «αγαπάς» πάρα πολύ ή να είσαι πολύ «μ@λ@κ@ς». δεν εξηγείται αλλιώς. ΟΚ έως εδώ.
Άντε λέω για επικαιρότητα θα διαβάσω metro (περισσότερο αντικειμενική). Έτσι πίστευα μέχρι χθες.
Γιατί ρε «καλόπαιδα» εκεί στην metro θέλετε να μου χαλάσετε την Κυριακή;
Πόσα έδωσε ο Σαμαράς για όλα αυτά τα άρθρα; Γιατί εάν τα είχε δώσει ο Βενιζέλος δεν θα τον είχατε μετά από 23 σελίδες, δίπλα σε μια διαφήμιση για να περάσει απαρατήρητος.
Και για όσους δεν καταλαβαίνουν τι γράφω μπορούν δουν την metro που κυκλοφορούσε χθες, σε όλα τα «πολυσύχναστα» φανάρια.
Όσοι «τυχεροί» δεν την πήραν στα χέρια τους μπορούν να την διαβάσουν «ηλεκτρονικά».
By: επαναστΑΤΙ on 21 Μαΐου, 2012
at 2:00 μμ
Δεν ξέρω ποιός ανέβασε το άρθρο του ΒΗΜΑΤΟΣ, καλά έκανε, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει και η άλλη άποψη-θέση για να υπάρχει αντικειμενικότητα και να μπορέσει να βγάλει κανείς σωστά συμπεράσματα.
Εγώ θα ήθελα να προτείνω, επειδή δεν ξέρω πως να τα ανεβάσω,τα εξής.
– ΄΄Να χρεοκοπήσουμε εδώ και τώρα΄΄ του Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.και τη συνέντευξη του ίδιου στη γερμανική εφημερίδα ΄΄Sueddeusche΄΄ με τίτλο ΄΄Η κρίση θα μπορούσε να λυθεί σε ένα μήνα΄΄
Επίσης θα έπρεπε να υπάρχουν και τα τεκμηριωμένα άρθρα του ΔΗΜ. ΚΑΖΑΚΗ.
– Ευρώ: Ένα νόμισμα των τραπεζών χωρίς οικονομικό και κοινωνικό αντίκρισμα
– Πτώχευση,αναδιάρθρωση ή άρνηση του χρέους.
-΄΄Διάσωση΄΄ της Ελλάδας ή διάσωση των τραπεζών.
Εκείνο που θυμάμαι, όχι και τόσο παλιό, πάντως, 3 μήνες μετά την άνοδο στην κυβέρνηση του ΓΑΠ, δύο χρόνια πριν δηλαδή,είχε καλέσει ο ίδιος, τον μεγάλο οικονομολόγο ΡΟΥΜΠΙΝΙ, είχε δώσει και συνεντεύξεις, και είχε πει:
– Χρεοκοπείστε εδώ και τώρα για να τρέχουνε οι άλλοι, γιατί θα χρεοκοπήσετε σίγουρα μετά από 3 χρόνια και θα τρέχετε εσείς..Αυτά…
By: Ο ΠΑΛΙΟΣ on 21 Μαΐου, 2012
at 5:31 μμ
Βρε, μην πάτε τόσο μακρυά. Χτες το BBC,ανθελληνικό μέχρι το κόκκαλο, υπήρχε άρθρο της Στέφανι Φλάντερς όπου αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πλήρωσε το 2011 τόκο 23% περισσότερο απ΄ότι το 2010 και ότι έχουμε ξεπληρώσει το κεφάλαιο (δάνεια) 5-6 φορές παραπάνω και μας φεσώνουνε με τους τόκους τώρα.
ΤΟ ΠΙΟ ΚΟΥΦΟ.
Η Ελλάδα κατέγραψε το 2011,πρωτογενές πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ που σημαίνει ότι μπορεί να καλύψει μόνη της τις εσωτερικές ανάγκες της και ότι με τα δάνεια ξεπληρώνει τα δάνεια, από τα δάνεια των δανείων των φίλων μας των Ευρωπαίων…..
By: ΤΟ ΚΑΡΦΙ on 21 Μαΐου, 2012
at 6:43 μμ
αχαχαχαχα το βήμα μας πάει ολοταχώς στον αγύριστο εδω και χρόνια
By: problem on 23 Μαΐου, 2012
at 10:58 μμ
Το έγκυρο και αντικειμενικό βήμα του ομίλου Λαμπράκη….
μπεεεεεεεεεεεεεεεε?????
By: Ninja on 26 Μαΐου, 2012
at 2:27 μμ
Ερώτηση 1.
Πως γίνεται και ενώ το Λουξεμβούργο, η Αγγλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία έχουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστό χρέους από εμάς, αυτοί να ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ σώσιμο, αλλά αντίθετα έρχονται να σώσουν εμάς;
Ερώτηση 2.
Πως γίνεται το Αφγανιστάν με περίπου μισόν αιώνα συνεχείς πολέμους να έχει μόνο 23% του ΑΕΠ του χρέος, την στιγμή που ξέρουμε ότι ένας πόλεμος μερικών ημερών μπορεί να » ξετινάξει» μία χώρα;
Ερώτηση 3.
Πως γίνεται να χρωστάνε 29% το Κουβέιτ, 54% το Μπαχρέιν και τα Αραβικά εμιράτα 56% την στιγμή που είναι παγκόσμιοι προμηθευτές πετρελαίου;
Ερώτηση 4.
Πως γίνεται στην Ελβετία με 271% χρέος, μία απλή καθαρίστρια σε νοσοκομείο (περίπου το 2000) να πληρώνεται με 2000 ευρώ μισθό όσα έπαιρνε την ίδια στιγμή (στα βρώμικα καρβουνο-εργοστάσια της ΔΕΗ) ένας «υψηλόμισθος» τεχνικός, ανώτερης στάθμης εκπαίδευσης, ενταγμένος στα υπερ-βαρέα/ανθυγιεινά με 25 χρόνια προϋπηρεσία;
Ερώτηση 5.
Πως γίνεται η Νορβηγία με 143% χρέος να μην έχει πρόβλημα και να μην χρειάζεται σώσιμο ή περικοπές; Ένα πραγματικό παράδειγμα από εκεί: Γνωστός μου μετακόμισε στην Νορβηγία πριν δύο χρόνια. Προσέξτε τώρα τι «έπαθε» εκεί: α) Έπιασε δουλειά σε κουζίνα εστιατορίου σαν ανειδίκευτος και έπαιρνε 2.500 ευρώ τον μήνα μισθό! β) Μετά τρεις μήνες στην δουλειά δήλωσε ότι ήταν «ψυχικά κουρασμένος» και του έδωσαν αμέσως άδεια 15 ημερών! γ) Με τις επιστροφές φόρων (κάτι σαν το δικό μας δώρο) πήγε μαζί με την γυναίκα του στο Θιβέτ διακοπές. δ) Τώρα είναι άνεργος (με την δικαιολογία ότι ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ εκεί που δούλευε!) και για δύο χρόνια παίρνει 1700 ευρώ τον μήνα!
Ερώτηση 6.
Γιατί οι παγκόσμιοι δανειστές δεν ανησυχούν μήπως χάσουν τα 13,5 τρις που χρωστάνε οι ΗΠΑ, τα 2 τρις που χρωστάει το Λουξεμβούργο, τα 9 τρις που χρωστάει η Αγγλία (κλπ, κλπ) αλλά ανησυχούν για τα 500 δις που χρωστάμε εμείς;
Ερώτηση 7.
Πως γίνεται και ολόκληρος ο πληθυσμός της γης χρωστάει το 98% των χρημάτων του;
Ερώτηση 8.
Ποιοι έχουν τόσα πολλά ώστε να «αντέχουν» να δανείσουν τόσο πολύ χρήμα;
Ερώτηση 9.
Πού τα βρήκαν τόσα χρήματα;
Ερώτηση 10.
Γιατί τα χρήματά τους δεν συμμετέχουν στο ΑΕΠ της χώρας τους; Τελικά μήπως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι παρά μία τεράστια φούσκα, ενώ το χρήμα είναι ψεύτικο, τυπωμένο στα άδυτα των πολυεθνικών τραπεζών μόνο και μόνο για να επιτευχθεί ένας παγκόσμιος έλεγχος ;
Tα 10 αναπάντητα ερωτήματα ενός καθηγητή του Αριστοτελείου. Iσως κάποιος από εμάς να μπορεί να απαντήσει, αν και το αυταπόδεικτο δεν χρειάζεται απόδειξη…
By: ΤΟ ΚΑΡΦΙ on 28 Μαΐου, 2012
at 12:15 πμ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η Ελλάδα μπορεί να ακυρώσει το μνημόνιο χωρίς να βγει από την ευρωζώνη……..Ε ρε γλέντια !!!!!!!!!!!!!!
By: Ο ΠΑΛΙΟΣ on 28 Μαΐου, 2012
at 9:01 μμ
Πάει δηλαδή ο μύθος Νο 4 του ΄΄ΒΗΜΑΤΟΣ΄΄ ; Τον κατέρυψε ένας αγαπημένος του συστήματος ; Ένας πρώην Πρωθυπουργός ; Βάι, βάι….
By: ΤΟ ΚΑΡΦΙ on 29 Μαΐου, 2012
at 12:13 πμ
Μύθος 2: «…Αν αναγκαστεί να τυπώσει χρήμα, τότε θα πρέπει να συνάψει με την Ε.Ε., μια νέα συμφωνία με τους εταίρους της, βάσει της οποίας θα αποχωρεί εκουσίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση και συνεπώς από του ευρώ»
Το κατά τ’ άλλα αγαπητό Βήμα εννοεί ότι η Αγγλία, Δανία και Σουηδία που έχουν δικό τους νόμισμα και δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη δεν είναι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης;;;!!
By: biribiri on 30 Μαΐου, 2012
at 11:41 πμ
Ένα άρθρο της LIBERATION που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι Έλληνες.
Όχι, αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, αν και δραματικό, δεν είναι μια καταστροφή. Είναι επίσης μια ευκαιρία. Γιατί η δύναμη του χρήματος έχει, για πρώτη φορά, υπερβεί με ένταση το ρυθμό της μέχρι τότε σταδιακής, σχολαστικής και προσεκτικά οργανωμένης καταστροφής του δημόσιου συμφέροντος και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και σε μια χώρα τόσο διάσημη για τη φιλοσοφία της ζωής, στον αντίποδα του αγγλοσαξονικού μοντέλου, και διάσημη για την ακούραστη αντίσταση που έχει φέρει στις πολλαπλές μορφές καταπίεσης που προσπάθησαν να τη χαλιναγωγήσουν.
Ο Έλληνας δεν χορεύει και δε θα χορέψει ποτέ στο ένα πόδι, ούτε θα σκύψει δουλικά, ανεξάρτητα από τα καθεστώτα που θέλουν να του επιβάλλουν. Χορεύει με… τα χέρια του, σαν να θέλει να πετάξει προς τα αστέρια. Γράφει στους τοίχους αυτό που θα του άρεσε να διαβάσει κάπου αλλού. Καίει μια τράπεζα όταν δεν του αφήνουν πλέον την πολυτέλεια να ψήσει στην παραδοσιακή του ψησταριά. Ο Έλληνας είναι τόσο ζωντανός, όσο η ιδεολογία της απειλής θανάσιμη. Και ο Έλληνας αν και χτυπημένος μέχρι θανάτου, στο τέλος πάντα σηκώνεται.
Ναι, η Ευρώπη της οικονομίας ήθελε να δημιουργήσει ένα παράδειγμα. Αλλά μες τον εκνευρισμό της να χτυπήσει τη χώρα που φαινόταν η πιο αδύναμη στη ευρωζώνη, μέσα στην υπερβολική της βία, η μάσκα της έπεσε. Είναι τώρα περισσότερο από ποτέ, η ώρα να καταδείξουμε το αληθινό της πρόσωπο: αυτό του ολοκληρωτισμού. Γιατί πρόκειται πραγματικά περί αυτού. Και υπάρχει μόνο μία απάντηση στον ολοκληρωτισμό: ο αγώνας, επίμονος και ανυποχώρητος, μέχρι τη μάχη, αν χρειαστεί, καθώς διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη.
Έχουμε έναν κόσμο, μια ζωή, και αξίες να υπερασπιστούμε. Παντού στους δρόμους, είναι τα αδέλφια μας, οι αδελφές μας, τα παιδιά μας, οι γονείς μας, οι οποίοι έχουν πληγεί μπροστά στα μάτια μας, ακόμα και αν είναι μακριά. Πεινάμε, κρυώνουμε και πονάμε μαζί τους. Όλα τα χτυπήματα που δέχονται μας τραυματίζουν εξίσου. Κάθε παιδί στην Ελλάδα που λιποθυμά στο σχολείο του, μας καλεί στην αγανάκτηση και στην εξέγερση.
Για τους Έλληνες, είναι καιρός να πούνε όχι, και, για όλους εμάς, ήρθε ο καιρός να τους υποστηρίξουμε. Επειδή ο ελληνικός λαός σήμερα ηγείται της μάχης κατά του οικονομικού ολοκληρωτισμού, που καταστρέφει παντού τη δημόσια περιουσία, απειλεί την καθημερινή επιβίωση, διαδίδει την απόγνωση, το φόβο και την αποχαύνωση μέσα από έναν πόλεμο όλων εναντίον όλων.
Πέρα από έναν συναισθηματικό θυμό που εκτονώνεται με την καταστροφή των συμβόλων της καταπίεσης, αναπτύσσει έναν διαυγή θυμό, των αγωνιστών που αρνούνται να στερηθούν την ίδια τους τη ζωή προς όφελος της τραπεζικής μαφίας και της λογικής της, αυτής του «τρελού χρήματος».
Με τις συνελεύσεις της άμεσης δημοκρατίας, το κίνημα της πολιτικής ανυπακοής, το κίνημα «Δεν πληρώνω» και τις πρώτες εμπειρίες της αυτοδιαχείρισης, μια νέα Ελλάδα αναδύεται αυτή τη στιγμή, που απορρίπτει την τυραννία της αγοράς για λογαριασμό των ανθρώπων.
Δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα πάρει για τους ανθρώπους να ελευθερωθούν από την εθελοντική δουλεία τους, αλλά είναι βέβαιο ότι, αντιμετωπίζοντας τη γελοιότητα της πελατειακής πολιτικής, των διεφθαρμένων δημοκρατιών, τον τραγελαφικό κυνισμό του κράτους των banksters (τραπεζική μαφία), θα έχουμε μόνο την επιλογή -ενάντια σε κάθε εκβιασμό- να διαχειριστούμε τις υποθέσεις μας εμείς οι ίδιοι.
Η Ελλάδα είναι το παρελθόν μας.
Είναι επίσης το μέλλον μας.
Ανακαλύψτε την ξανά μαζί της!
Το 2012 ας γίνουμε όλοι Έλληνες!
By: ΤΟ ΚΑΡΦΙ on 30 Μαΐου, 2012
at 11:58 μμ
ΝΑ ΠΩΣ Η ΤΡΟΙΚΑ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Το πώς τα χρήματα του ελληνικού δανείου επιστρέφουν στους δανειστές της Ελλάδας, αφήνοντας
ελάχιστα για την εξυπηρέτηση των εσωτερικών αναγκών της χώρας, εξηγεί σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα New York Times.
«Τη στιγμή που η συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση είναι αβέβαιη, η Ελλάδα συνεχίζει να λαμβάνει δισεκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη βοήθεια από μία αποκαλούμενη τρόικα δανειστών που επιβλέπει τη διάσωσή της. Αλλά σχεδόν καθόλου από αυτά τα χρήματα δεν πηγαίνουν στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πληρώσει για ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες. Αντίθετα, διοχετεύονται κατευθείαν πίσω στη τσέπη της τρόικα» αναφέρει το άρθρο.
Oπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, καταρρίπτοντας τον μύθο που θέλει την Ελλάδα να αδυνατεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις επειδή οι δανειστές θα διακόψουν την παροχή βοήθειας προς αυτή, «το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ που υποτίθεται θα αγόραζε χρόνο για την Ελλάδα, εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο μόνο τους τόκους του χρέους της χώρας – ενώ η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πασχίζει». «Καθώς πληρώνουν τους εαυτούς τους, τα μέλη της τρόικα παρακρατούν παράλληλα άλλα κεφάλαια, τα οποία θα διατηρούσαν το ελληνικό κράτος σε λειτουργία» γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. Όπως εξηγεί στους New York Times ο Τόμας Μάγιερ, σύμβουλος της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη «η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών απέναντι στη τρόικα, αφού η τρόικα πληρώνει τον εαυτό της». Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται έναν σύμβουλο της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, είπε σχετικά με τη τρόικα: «Διασφάλισαν το ποσό για τις εσωτερικές δαπάνες να είναι τόσο μικρό, ώστε η Ελλάδα να υποχρεωθεί να αυξήσει δραματικά τα δικά της έσοδα». Πώς γίνεται αυτό; Μέσω της συνεχούς συσσώρευσης φορολογικών εσόδων σε μία διαλυμένη οικονομία. «Η κατάσταση μοιάζει παράλογη. Οι ευρωπαϊκές Αρχές δανείζουν χρήματα στην Ελλάδα ώστε η Ελλάδα να ξεπληρώνει τα λεφτά που δανείζεται από εκείνους» συνεχίζει το δημοσίευμα. «Στέλνεις τα χρήματα το αποκαλείς «δάνειο» – τα παίρνεις πίσω το αποκαλείς «τόκο»» σχολίασε ο Στέφαν Ντίο της UBS. «Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο οι κυβερνήσεις δεν χρεοκοπούν όπως οι επιχειρήσεις. Οι δανειστές δεν μπορούν να τις διαλύσουν, να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να πάρουν πίσω κάποια από τα χρήματά τους. Έτσι οι δανειστές έχουν κίνητρο να διασφαλίσουν ότι οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να αποπληρώνουν τα χρέη τους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι τους δανείζουν τα χρήματα» προσθέτει το δημοσίευμα και καταλήγει: «Μία λαϊκίστικη κυβέρνηση μπορεί να δελεαστεί να διακόψει την αποπληρωμή του χρέους, εκτός ευρωζώνης και χωρίς το βάρος των τόκων. Προκειμένου να βοηθήσει τους ηγέτες της Ελλάδας να αντισταθούν σε αυτό τον πειρασμό, η λογική της τρόικα, είναι να τους βοηθήσει να εξυπηρετήσουν το χρέος άμεσα».
Τα αυτονόητα δηλαδή……
By: ΤΟ ΚΑΡΦΙ on 31 Μαΐου, 2012
at 12:15 πμ
Πόσο χρήσιμο είναι το ευρώ που δεν έχεις? Ιδού το ερώτημα.
By: ΖΑΡΑΤΟΥΣΤΡΑΣ on 22 Ιουνίου, 2012
at 7:18 μμ
Οι ΄΄αντιμνημονιακοί΄΄νίκησαν χτες στη σύνοδο κορυφής. Εδώ στην Ελλάδα κάναμε κυβέρνηση ΄΄μνημονιακή΄΄. Πάντα ένα βήμα (μόνο?) πίσω βρε παιδάκι μου (πούσαι ρε Ντόκτορα), αυτή η χώρα!
By: ΖΑΡΑΤΟΥΣΤΡΑΣ on 30 Ιουνίου, 2012
at 5:30 μμ