Αναρτήθηκε από: lykourianews | 28 Μαρτίου, 2012

Του τελαλη

Άλλος βρήκε το θησαυρό στον έλατο κρεμασμένο σε ταγάρι, άλλος εκεί που γύριζε τη σκεπή με μια σκερπανιά γιόμισε το ταβάνι λίρες  και άλλος καθόταν 40 χρονια πάνω σε μια πέτρα  στη γκιάφα  και απουκάτου ήτανε ενας ντενεκες με… λίρες..και βέβαια  αυτουνού του μείνε ο ντενεκές για να σουρταριάζει τα πρόβατα!

Αν έχεις τύχη διάβαινε…

Ευτυχώς που φύλαξε ο Άγιος …και δεν είμαστε άτυχοι και σαν χωρίο.

Εκεί που ταχτοποιούσανε  κάτι εικόνες στον Άι-Γιώργη,  που  είχαν  αποσυρθεί απο χρόνια στον γυναικωνίτη, έπεσε το μάτι πάνω σε μια  εικόνα που για τα δεδομένα του χωριού μας είναι  ένας  “μικρός”  θησαυρός.

Χρονολογείται (το γράφει απάνω) περί το 1795, φιλοτεχνημένη στους Αγίους τόπους και είναι δωρεά του πρωτοσύγκελου Τσέλιου στον Aι-Γιώργη (μάλλον όταν χτιζότανε), όπως μας πληροφορεί στο κάτω  μέρος η εικόνα.

Τη  κυριακή του ευαγγελισμού εκτέθηκε σε λαικό  προσκύνημα.

Μπράβο σε αυτούς που την  ανακάλυψαν!

Όμως τέτοιοι θησαυροί πρέπει να τυχαίνουν μεγαλύτερης προσοχής.

Η  αναπαλαίωση είναι μια πολύ λεπτή υπόθεση που χρειάζεται  ειδική γνώση .Πρέπει να παίρνεται η άποψη υπεύθυνων φορέων, (φαντάζομαι ότι υπάρχει τμήμα στο υπουργείο πολιτισμού),  και όχι  απλά κάποιων ανθρώπων που κάνουν αυτή τη δουλειά.

Όσο για τα υπόλοιπα μαντάτα του χωριού ακούστε πως είναι…

Να πάρουμε τα πράματα, όμως με τη σειρά.

 • Με χιόνια μπήκε ο Μάρτης …ο γνωστός μας  και παλουκοκαύτης!!!  Επειδή   όμως τα παλούκια τώρα  είναι πλέον σιδερένια, και  οι φράχτες  πέτρινες ή σιδερένιες γιαυτό μείνανε στη θέση τους …αλλιώς θα ξεκαπινάγανε και τα  τζίακια κα οι  σόμπες. Βέβαια άδειασε η στέρνα  του γιαννέτζου και  οι τσέπες οι δικές μας γυρίσανε τ΄ ανάποδα.
 • Πολύ κρύο και  χιόνι το πρώτο δεκαήμερο.
 • Από της 10 έως τις 25 Μάρτη όμως  οι τσιοπάνηδες διαμαρτύρονται για την αναβροχία…
 • 24 το απογιοματάκι έριξε μια ψιχαλίτσα και όπως έλεγε ο πρόεδρος ο Θανάσης  τούτο που ρίνει τούτη την ώρα δεν είναι νερό είναι χρυσάφι!!!
 • 25 Μάρτη και στη φραγκα και στη κλάπα ουτε μια… χούφτα χιόνι(ευτυχώς ,μπας και γλυτωσει κανα κλαρι) .Λίγο η λιακάδα λίγο η γλάρα. .. τα βουνα σιγα σιγα παιρνουν  εικόνα ανοιξιάτικη .
 • Στις 25 και μέχρι τις 27 ανοίξανε οι ουρανοί. Πάνε περίπατο κάτι αυτόματα ποτίσματα που φτιαχνόσανε τη Κυριακή για οικονομία. Ήπιανε κάργα τα φυτά και τα δέντρα. Τώρα μπορούν να περιμένουν….
 • Γιορτή έκπληξη από τις δυο δασκάλες του σχολείου και στη χελωνοσπηλιά αλλα και στις 25. Ετοίμασαν τα παιδιά για τις 25 με πολύ μεράκι και επιμονή (υπαρχει ρεπορταζ).
 • Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε στην εκκλησία, μετά στην πλατεία, στο μνημείο των πεσόντων έγινε δοξολογία και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
 • Τελετάρχης οπως πάντα ο ακούραστος κωστας Ανδρικόπουλος.
 • Εκ μέρους της κοινότητας κατέθεσε ο πρόεδρος  Θανάσης Σβίγκος, από τον τοπικό σύλλογο Λυκούριας ο πρόεδρος ο Κώστας ο Τσούτσας , από το σύλλογο Λυκουριωτών ο Χρίστος Κοντογιάννης και από το σχολείο η μαθήτρια Λυμπέρη

…ξεφαντώματα

 • Σάββατο 24 το βράδυ έκανε τα γενέθλια της με τις φίλες της στο μπαράκι του Θανάση η έβη ,η κόρη του γιώργη του Κριμπένη και βέβαια μας επιφύλαξε και μια έκπληξη! Θα ακολουθήσει αναλυτικό ρεπορτάζ
 • Το ίδιο βράδυ είχε πάρτυ στο μπαράκι του Θανάση η Τρίτη Γυμνασίου. Ετοιμάζονται για εκδρομή τα παιδιά  και έπρεπε να συμπληρώσουν τα ναύλα
 • Τρίτη λυκείου  Κλειτορίας απ΄ότι έμαθα  πάει Ιταλία. Ακούστηκαν σοβαρότατες  αντιρρήσεις   από  κάποιους ,ότι λίγο πριν τις εξετάσεις δεν μπορεί να αποσυντονίζονται τα παιδιά από το διάβασμα .ειπώθηκε να πάνε, αλλά μετά τις εξετάσεις ή στην αρχή της χρονιάς.

Νέα από τη σπουδάζουσα  νεολαία!!!

 • στο χωριό ήταν του Ευαγγελισμού και η Ελένη Μούσιου φοιτήτρια πλέον στη Πάτρα. Πέρασε 8 από τα 10 μαθήματα. Μπράβο Ελένη!
 • ο Παναγιώτης Καραχάλιος  στο χημικό του πολυτεχνείου πάει σφεντόνα, όλο  εννιάρια κτυπάει ο Πάνος. Εκεί που δεν στρωνόταν, τώρα δεν σηκώνει κεφάλι. Α ρε μισοφόρια πως αλλάζετε  τα αγόρια.
 • ο Χρίστος Κοντογιάννης, πεμτοετής  πια στην ιατρική Αθηνών έχει βάλει πλώρη για το άριστα, πράγμα βέβαια πολύ δύσκολο αλλά όχι και ακατόρθωτο για το Χρίστο.

                                                                                                                                  Επιπλέον αυτό το διάστημα ασχολείται με την έρευνα σε πειράματα σχετικά το έμφραγμα!

 • στην Αγγλία κάνει το μεταπτυχιακό της η Νατάσσα  η Καγιάρα. Μαθαίνουμε ότι τα πάει περίφημα.
 • περί τα τέλη  Φλεβάρη  ορκίστηκε  δικηγορίνα η Σόνια η κοντογιάννη, η κόρη του Γιώργη ,και βέβαια όπως αναμενόταν   με λίαν καλώς
 • 3 του Μάρτη ορκίστηκε η Βικτώρια η Κοντογιάννη  και είναι πλέον οδοντογιατρίνα και μάλιστα πτυχίο με λίαν καλώς. Α  ρε το καμάρι στο Κοντογιανέικο δεν περιγράφεται… καθώς ακολουθούν  όπου να ‘ναι και άλλα 3 πτυχία !!!

…ετοιμάζονται

 • Χρόνια μεταπολεμικής Ελλάδας φαίνεται ότι θα ξαναζήσουμε….
 • Δύο οικογένειες ετοιμάζονται να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη, η μία για Αυστραλία και η άλλη για την Αμερική

Σκόρπια…

 • κυνηγόσκυλο αγόρασαν από κοινού ο Τάκης ο Μπίκος και ο Λιάς ο κριμπένης. Δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τους ,και το αντικατέστησαν με νέο από τον ίδιο τον προμηθευτή. Απ΄ ότι μάθαμε και αυτό το ταγάρι κοίταγε… πάντως ακούστηκε ο φίλος τους  Ανδρέας να λέει.
 • -ρε πάτε καλα;1000ε για τον αυγουλά; που πάτε κάθε φορά και τους ξετρουπώνετε  κάτι σκατζοχεροκυνηγούς !!!
 • από του χρόνου μην αγοράσει μήλα κανένας σας.Ο Κολλιοπουλος γιόμησε το κάμπο μηλιές εφέτος …Ακόμα φυτεύει…στην πέρα μεριά!!!
 • Σε σύνταξη βγήκε ο Γκολφυνόπουλος!
 • Κι΄ άλλη νύφη από τα παράλια της  Ανδριατικής … μετά το Λιά το Κολλιόπουλο και ο Αλεκάρας ακολούθησε τη συνταγή.

…ασχετο

 • κάπου ακούστηκε να λέει  μια πεθερά για κάποια νέα νύφη :»ρε τη σκασοκάρδα θα μου το πουντιάσει το παιδί!  Κάθε βράδυ το βάζει και κάνει μπάνιο. Πρώτα λουζότανε  μια φορά το μήνα, άιντε βία δύο. Έ, εκτος και αν πετάγαμε τίποτα φουσκιά, αν εσπέρναμε. Τώρα κάπου τόχουνε βρωμένο  ή θα πλενόνται ή  σώβρακα και βρακιά  θα απλώνουνε …άσε με, θα με πάω  στο γεροκομείο να μην τα βλέπω”, 
 • ντροπή…

 • Να ντρέπεσαι; να μελαγχολείς; ή να οργίζεσαι;
 • Συμπατριώτες μας που ζούν στο εξωτερικό  και τα οικονομικά τους είναι πολύ ψηλά, συνεχίζουν ακόμα και τώρα, να εισπράττουν σύνταξη από τον Ο.Γ.Α. Νόμιμα, μάλλον ναι. Ηθικό; ξεκάθαρα  Ο Χ Ι!!!  ευτυχώς είναι πολύ λίγοι!!! Εννοείτε ότι οι πολλοί βοηθούσαν και βοηθάνε αλλά και νιώθουν οτι είναι δυό φορές Λυκουριώτες …όπως ολη η λυκουριώτικη διασπορά. Πάντως δεν είναι αργά μπορούν και τώρα  να επανορθώσουν με μια γενναία προσφορά.
 • πέρασε από το χωριό μας και ήταν πολύ συγκινημένος ο Χρίστος ο Γκόφας εγγόνι του Χρίστου του Γκόφα αδερφό του σωτηρο-ρόκου του μακαρίτη

 • τροχαίο έγινε στη χελωνοσπηλιά το απόγευμα της 25 Μαρτίου .Ο Νίκος ο Ανδρίκου οδηγώντας μηχανάκι.  Έπεσε απάνω  στο αυτοκίνητο που οδηγούσε η δασκάλα του χωριού μας. Είχε τύχη βουνό ο μικρός,αφου πεταχθηκε δυο μέτρα ψηλά και έσκασε με τη πλάτη απάνου στα καγκελα του γιοφυριού ,στου βίγγου  και μάλιστα μπροστά στα μάτια του πατέρα του. Ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές υπήρξαν. Κάποιος περαστικός του είπε :»καύτο ρε θοδωρή το διαβολομηχανάκι  να γλυτώσει το παιδί». Τώρα που γλύτωσε ένα ντενεκέ πετρέλαιο θα του ρίξω απάνου να μην μείνει κολυμπηθρόξυλο…

κοινωνικά…

 • Αρχές Μάρτη ήταν  τα εξάμηνα του λιλή ….πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός, σαν χθές μου φαίνεται… επίσης και της Βαγκελιάς του Καρατζιά.
 • 18 Μάρτη ήταν  τα 40 της αργυρής του Βίγγου και του Βασίλη του Μαλάτου
 • Στις 24 του μήνα είχε τα 3 χρόνια ο Σπύρος ο Στούρας

Αυτά… ό,τι άλλο τον άλλο μήνα


Σχόλια

 1. Τελαλη,εμφανιζεσαι για ενα 24ωρο[και χωρις το Γιγαντακο]παιρνεις ενημερωση,τη γεμιζεις ρόδια αλλα ειναι και εποχη της αγκιναρας στο κατω μαχαλά,πουναι ανακατεμενες με μπάθες,αναχωμα στους γυμνοσάλιαγκες. Εκλεκτα και πολλα συγχαρητηρια στα παιδια του χωριου μας αλλα απαιτουν τη δικια τους γραφη,ψηλα στο blog.Το ξαφνικο,οριζει την αναζητηση σε πλαστικη καρεκλα καφενειου,η πενα βγαζει το πρωτοσελιδο αλλα με το νου στο χθες,τα παιδια θελουν τη γωνιά τους .Aποτι ειδες,εμεις εδω περναμε καλα,τρωμε,πινουμε και γλενταμε κανοντας μπανιο,μονο που μας εφαγε η κοριτα,πιαστηκανε οι πλατες μας απο τα τσουβαλια και περιμενουμε ποτε θα μαλιάσει ο τοπος,αλλα και αυτος θελει τις παροχες του.
  Βροχη ανα τριημερο
  Ναναι σιγανη
  Κλειστο διασελο
  Γλάρα τη νυκτα
  Που θα παει,θαλθει και η φουσκοδεντριά.

 2. Οι σκέψεις και οι παρατηρήσεις μου έχουν να κάνουν με την πρώτη παράγραφο του ΤΕΛΑΛΗ σχετικά με την «αναπαλαίωση» της παλιάς εικόνας που βρέθηκε στο γυναικονίτη του Αι-Γιώργη και σε συνδυασμό με μιά ξεχασμένη «αναπαλαίωση» που έγινε κάποτε στο δάπεδο του Ναού.
  Οι συγκεκριμένες συμπεριφορές γίνονται συνήθως από αγάπη και ταπηνά κίνητρα. Οι διαδικασίες εφαρμογής τους είναι επικίνδυνες.Η αντικατάσταση του δαπέδου ήταν ένα έγκλημα.Η «αναπαλαίωση» μιάς παλιάς (ίσως ανεκτίμητης αξίας) εικόνας με μη επιστημονικές μεθόδους είναι επίσης ένα έγκλημα.
  Όλα τούτα μου έφεραν στη μνήμη τις συμπεριφορές των χριστιανών του Ζ΄αιώνα, όπου ασπάστηκαν βίαια τις απόψεις του Ιουδα΄ι΄κού νόμου, όπου καλούσε τους χριστιανούς να καταστρέψουν κάθε είδωλο και εικόνα γιατί ήταν «επικατάρατος πας άνθρωπος ος ποιήσει γλυπτόν και χωνευτόν,βδέλυγμα Κυρίω έργον χειρών τεχνίτου». και εγένετο λόγος Κυρίου: Να συντριβούν όλα τα γλυπτά, να καταστραφούν οι εικόνες και τα αγάλματα.Και μετά ερχόταν και η φωνή του Ησα΄ι΄α (από το υπερπέραν) και έλεγε «να τα πετάξουν όλα στη φωτιά».
  Κάπως έτσι καταστράφηκε ο περίφημος αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός (μεταξύ αυτών και τα γλυπτά του Παρθενώνα) και επικράτησε η εβρα΄ι ΄κή παράδοση της ιδεολογικής μονοκρατορίας.

  Με λίγα λόγια. Χρειάζεται γνώση και σεβασμός για το «παλιό», γιατί είναι πάντα ένα αριστούργημα που λάμπει-με τη φθορά που επιφέρει ο χρόνος και τα φυσικά στοιχεία-και είναι διαθήκη και κτήμα που ανήκει σε όλους!

  • Ζαρατούστρα, θα συμφωνήσω σε όλα τα παραπάνω.
   Όταν μια μικρή κοινωνία, όπως η δική μας, δεν έχει την εκπαίδευση ίσως και την κουλτούρα να διαχειριστεί τέτοιου είδους καταστάσεις, καλό είναι να απευθύνεται σε ειδικούς. ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ. Θέληση που θα βρούμε.
   Όταν σε έναν Ναό 100+ χρονών παίρνεις τον κασμά και τον ξεθεμελιώνεις, πάσχεις από παιδεία και κουλτούρα.
   Όταν σχεδιάζεις ανάπλαση στο ρέμα του χωριού, και προσγειώνεις κάτι σαν γεφύρι στη μέση του πουθενά, πάσχεις από παιδεία, κουλτούρα και ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ.
   Ελπίζουμε η εικόνα να έχει αίσιο τέλος, γιατί ποτέ δεν ξέρεις πόσος λούστρος έχεις να πέσει πάνω της.

 3. Άγνοια + φιλοδοξία + φανατισμός=κίνδυνος – θάνατος.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: