Χελωνοσπηλιά 2018

Την Κυριακή 11 Μαρτίου, πλήθος κόσμου από τη θρησκευτική και πολιτική ηγεσία αλλά και δημότες απ’ όλα τα Καλαβρυτοχώρια παρευρέθησαν στην εκδήλωση της Χελωνοσπηλιάς όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια. Ο βράχος της Χελωνοσπηλιάς, όπου δεσπόζει το άγαλμα της Ελευθερίας, κατακλίστηκε από μικρούς και μεγάλους πριν τις 10:30 το πρωί της Κυριακής.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Λυκούρια, και μετά την έπαρση της σημαίας και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου στον Ιερό Βράχο ακολούθησε τρισάγιο από τους πάτερ Γεώργιο από τη Λυκούρια και πάτερ Αντρέα από την Κέρτεζη.
Το καλωσόρισμα και την εκφώνηση του πανηγυρικού την έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λυκουριωτών κ. Σ. Μούσιος και τον χαιρετισμό ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γ. Λαζουράς.
Οι μαθητές από την Λυκούρια απήγγειλαν ποιήματα και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κλειτορίας χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς ντυμένα όλα με παραδοσιακές φορεσιές. Χόρεψαν επίσης το χορευτικό του Συλλόγου Λυκούριας, του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας, του Συλλόγου Κερτεζιτών και τέλος του Συλλόγου Κλειτορίας.
Στη συνέχεια, εκεί που έγινε το πρώτο διατεταγμένο προεπαναστατικό επεισόδιο τα χαράματα της 16ης Μαρτίου του 1821, η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Λυκουριωτών «Οι πηγές του Λάδωνα», ανέλαβε δράση με την αναπαράσταση που έλαβε χώρα, για να επισημάνει το συγκεκριμένο σημείο που αποτέλεσε την έναρξη της επανάστασης στα Καλάβρυτα. Τότε που ο καπετάνιος Γιάννης Χονδρογιάννης με τα παιδιά του και τα πρωτοπαλίκαρα της περιοχής, μετά από εντολή του Ασημάκη Ζαίμη, μαζεύτηκαν στην Χελονωσπηλιά για να στήσουν ενέδρα στους Τούρκους εισπράκτορες που μετέφεραν χρήματα προς την Τρίπολη. Εδώ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συντελεστές για την προσπάθεια που καταβάλουν και κυρίως την ακούραστη κα Χαρίκλεια Ρόδη για την σκηνοθεσία και την οργάνωση της αναπαράστασης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι: Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Λαζουράς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δ. Κοντογιάννης, ο Αντιδήμαρχος κ. Χουλιάρας, η αντιδήμαρχος κα Γεωργακοπούλου, η αντιδήμαρχος κα Πανουτσακοπούλου, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Λυκούριας κ. Σ. Κοντογιάννης, ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Βαρβιτσιώτης, ο τ. Βουλευτής Αχαΐας και Δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος, η Πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας κα Ασημακοπούλου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής επιχείρησης «Σπήλαια Λιμνών» κ. Δουκλιάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ. Ερμείδης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαβρύτων κ. Γιαννάκης και ο Διοικητής του Α.Τ. Κλειτορίας, η βοηθός Δημάρχου κα Παπαδάτου, η εκπρόσωπος της Ν.Δ. κα Παυλοπούλου, ο Αχαιός Οικονομολόγος και υποψήφιος Βουλευτής κ. Ρούπας, Πρόεδροι Συλλόγων και Τοπικοί Πρόεδροι Κοινοτήτων όπως και πλήθος εκπροσώπων Φορέων και Συλλόγων.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε, τόσο τον κόσμο που τίμησε και φέτος τη γιορτή της Χελωνοσπηλιάς, όσο και αυτούς που βοήθησαν για την επιτυχία της αναπαράστασης.

Δείτε εδώ το video της αναπαράστασης από το kalavrytanews.

Αρέσει σε %d bloggers: